Corona-krisens efterslæb kræver handling i forhold til ghettolisten

Share

Mere end 400 gode, sunde og betalbare boliger. Så mange boliger med god beliggenhed på Nørrebro er i risiko for at forsvinde i de kommende år, hvis Lundtoftegade bliver stemplet som en såkaldt hård ghetto. Og det er desværre realiteterne, hvis afdelingen er på ghettolisten den 1. december 2021.

I AKB, København vil vi for alt i verden undgå, at vores beboere i 60 pct. af Lundtoftegades boliger bliver smidt på gaden. Det er også derfor, at beboerne, beboervalgte, lokale aktører og mange andre gode kræfter hver dag laver indsatser for at løfte boligområdet og styrke beboerne.

Se eksempelvis beboernes fælles appel i denne kronik i Politikken

Vi kan gøre nok så meget og sætte mange skibe i søen i forsøget på at løfte Lundtoftegade væk fra ghettolisten, og det gik den rette vej.  Men vi er forsvarsløse, når en ødelæggende orkan som corona-krisen rammer og vælter de mange skibe omkuld, som vi har sat i søen.

En svær hverdag bliver pludselig sværere
Vi glæder os over, at samfundet nu begynder at åbne op igen.

Men vi er bekymret over, at arbejdsløsheden i kølvandet af krisen raser derud af – og vi har ikke set de endelige tal endnu. Lige nu er over 50.000 personer i fare for at blive arbejdsløse, og det gælder især beboerne i Lundtoftegade og andre udsatte boligmåder. Det viser en ny opgørelse fra BL.

Arbejdsløsheden rammer nemlig dem med korte uddannelser og arbejde i servicebranchen. Det gør sig gældende for rigtig mange beboere i udsatte boligområder, og når de mister deres job som følge af corona-krisen, bonner det ud på regeringens ghettobarometer.

Vi er glade for, at BL, Københavns overborgmester Frank Jensen og mange andre deler vores bekymring og sætter fokus på alvoren. For det ER alvorligt, at corona-krisens efterslæb kan rive tæppet væk under beboerne i Lundtoftegade.

Vi har brug for en håndsrækning
Det, der sker i disse uger, afgør Lundtoftegades skæbne. Det er nemlig tal for arbejdsløshed og indkomst i år, som bestemmer, om afdelingen er på ghettolisten 1. december næste år.

Et af ghettolistens kriterier handler om den gennemsnitlige indkomst i regionen. Om det er fair at sammenligne beboerne i et udsat boligområde med gennemsnittet i fx Nordsjælland, hvor mange har meget høje indkomster, er en diskussion for sig. Vi forholder os til, at beboernes indkomst ikke må ligge under 55 pct. af gennemsnittet. Før corona-krisen lå Lundtoftegade på lige akkurat de 55 pct. og opfyldte dermed ikke dette ghettokriterie – men nu har corona-krisen skabt en ekstraordinær situation.

Ekstraordinære situationer kræver ekstraordinære handlinger. Præcis som regeringen lavede hjælpepakker for mange milliarder kroner til erhvervslivet for at holde hånden under Danmark i en meget vanskelig tid. Vores håb og appel er, at regeringen tager et kig på ghettolistens kriterier.

Vi foreslår at suspendere ghettokriterier om 55 pct. gennemsnitlig indkomst og ghettokriteriet om 40 pct. i beskæftigelse. Om ikke andet så midlertidigt i denne helt ekstraordinære krise. Ghettokriterierne er lavet i en tid med højkonjunktur og dermed lav arbejdsløshed. Når der så kommer en pandemi med enorme konsekvenser, som ingen af os har mulighed for at påvirke, giver det kun mening at stoppe op og se på, hvordan vi i fællesskab kan skabe gode løsninger til gavn for alle.

Kære politikere – lad os sammen finde en løsning
I AKB, København gør vi, hvad vi kan, for at Lundtoftegade kommer af ghettolisten. Vi fortsætter med at hjælpe de unge i uddannelse, hjælpe familier og løfte området. Vi fortsætter med at tiltrække flere nye beboere i Lundtoftegade med uddannelse og job ved at udleje de i øvrigt eftertragtede boliger efter særlige kriterier.

Vi ønsker ikke at sætte mange års gode indsatser i Lundtoftegade over styr. Det er ikke fair, for vi kan se, at de virker. Vi ønsker ikke, at over 400 gode boliger skal sælges, og beboernes smides ud. Det vil være en social katastrofe. For beboerne – og for Nørrebro, som har skrigende behov for boliger, som almindelige mennesker kan betale.

Corona-virussen tager ikke sociale hensyn. Det kan vi som samfund derimod gøre. På samme måde som når vi laver hjælpepakker, lønkompensation og i det hele taget ændrer vores måder at leve på.

Vi har brug for en håndsrækning i forhold til en virus og krisen, den trækker med sig. Vi håber derfor, at politikerne sammen med os i AKB, København og andre almene boligorganisationer vil give os et pusterum. Og ikke mindst et pusterum til beboerne i Lundtoftegade og de andre områder, som trues af corona-virussen. Et pusterum, så vi kan finde løsninger og redde menneskers boliger. Sammen.

Mikkel Warming
Næstformand i AKB, København

Dette indlæg blev udgivet i Vi er ikke en ghetto. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *