Nyt Boligudspil. Flere demokratiske fællesskaber

Share

 

Efter nogle uger med drypvise afsløringer er regeringen nu kommet med deres boligudspil: Tættere på. Byer med plads til alle. Ambitionen i udspillet er at sikre blandede byer og boligområder, hvor et stærkt socialt mix betyder, at beboere kan spejle sig i forskelligheden og lære af hinanden. Udspillet vil bremse Københavns årtier lange udvikling mod en stadig rigere, mere ulige og mere ensartet by, hvor mennesker med lave indkomster får sværere og sværere ved at finde et sted at bo.

Frem mod 2035 vil regeringen bruge 10 milliarder kroner på forskellige initiativer på boligområder, der skal resultere i 22.000 nye almene boliger. Især i Storkøbenhavn. Kommunerne skal kunne kræve, at op til 33 % af alt nybyggeri bliver alment.

Det er godt, fordi København mangler almene boliger. Det er et ambitiøst udspil, fordi det tager fat i nogle af de bagvedliggende grunde til, at det er svært at bygge alment: At skaffe byggegrunde, som kan betales og bebygges til en pris, så huslejen kan holdes nede.

Vi ønsker en blandet by, hvor mange forskellige slags mennesker bor dør om dør. Hvor mennesker, der ikke ligner hinanden, alligevel kan møde hinanden. Det er i dét møde, at sammenhængen i samfundet opstår. Det kan vi i de almene boliger. Her er plads til alle slags mennesker uanset pengepung, hudfarve, arbejde….
Og langt de fleste har råd til at bo alment. Fordi der ikke skal tjenes penge på vores boliger.

Værdier, der burde gælde for hele boligmarkedet i København
Jeg kunne godt tænke mig, at regeringen i sit udspil havde kvitteret for, at vi fra det almene kan bidrage og inspirere med noget helt særligt, beboerdemokratiet. Vi kan nemlig meget mere end at levere tag over hovedet til en fornuftig husleje. Vi er spekulationsfrie, demokratiske og skaber muligheden for fællesskaber, der er økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtige. Og de værdier burde gælde for hele boligmarkedet i København!

København er håbløst bagud med at bygge nye almene boliger i forhold til andre større byer i Danmark. I flere generationer lod rådhusets flertal være med at bygge alment og prioriterede i stedet (dyre) private boliger – og det kan ses i byen i dag!

I det perspektiv er det godt, at regeringen sætter ind. Men lad os være ærlige omkring, at der stadigvæk vil blive bygget 66% dyre, private boliger, og at 22.000 nye almene boliger nok ikke ændrer det store ved boligpriserne i hovedstaden. Men i det mindste kan mange flere blive boende i betalbare boliger, og så er det i mindre grad pengepungen, der afgør, om man får en bolig.

Vi ser frem til at komme i dialog om, hvordan de 10 milliarder kroner bliver udmøntet, og boligerne bliver bygget. Det er en stor fælles opgave mellem boligorganisationerne, staten og kommunerne. I AKB, København er vi i hvert fald klar til at gøre vores for, at vi i 2035 kommer i mål med 22.000 nye almene boliger.

Mikkel 

Dette indlæg blev udgivet i Betalbare boliger for alle. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *