Positivt med ny boligaftale, der oven i købet skaber grønne muligheder

Share

Omkring en million danskere bor alment, og af dem bor godt hver 5. i en bolig i KAB-fællesskabet. Heriblandt i AKB, Københavns knapt 10.000 gode boliger. Vi glæder os derfor over den nye boligaftale, som et bredt politisk flertal netop har indgået. En boligaftale med stor betydning for mange mennesker og som oven i købet er den grønneste til dato.

Beboernes opsparing kommer til sin ret
Med den nye boligaftale kommer der for alvor skub på tiltrængte renoveringsprojekter i venteposition. Det er både godt og nødvendigt, for man står jo ikke i kø hos Landsbyggefonden uden grund.

I kroner og ører drejer det sig om i alt 30, 2 mia. kr. til grøn renovering af almene boligafdelinger frem mod 2026, og allerede i 2020 og 2021 får 18,4 mia. kr. ben at gå på. Det er nemlig den øremærkede sum penge til nødvendige renoveringer af eksempelvis ældre boligafdelinger, der allerede er godkendte renoveringsprojekter, men som har stået i kø i Landsbyggefonden.

Vi er spændte på at se renoveringsprojekterne komme i gang. Og vi er spændte på, hvorvidt rammen for renoveringer udover 2020 og 2021 er tilstrækkelig. Det håber vi – og ellers vil vi som altid gøre vores indflydelse gældende til gavn for almene beboere.

Vigtigt med grønt fokus
Selvom ingen af AKB, Københavns boligafdelinger er at finde i køen hos Landsbyggefonden, så har netop det grønne fokus i boligaftalen stor betydning for os.

De grønne krav i den nye boligaftale lægger nemlig også op til at bygge nyt – og billigt – i det store byer. Især København, hvor behovet for flere almene boliger med betalbare huslejer er stort. Det er netop i de store byer, at det er muligt at omdanne eksempelvis gamle tørrelofter i boligafdelingerne til nye boliger. Det, som man også kalder at fortætte.

Det er en spændende mulighed, som måske ikke er relevant alle steder, men mange steder. Så det er jo en spændende diskussion at have lokalt – og som kan bidrage med betalbare boliger i København.

Lad os tænke bæredygtigt hele vejen rundt
Jo, der er al mulig grund til at glæde sig over den nye og grønne boligaftale. Vi håber derfor, at alle 30, 2 mia. kr. ikke kun bruges fornuftigt, men også bæredygtigt.

Her tænker vi ikke kun økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt – men også socialt bæredygtigt. Det er ikke i fokus i den nye boligaftale, hvilket er ærgerligt. For det hele hænger sammen.

Social bæredygtighed handler især om at give mennesker og boligområder muligheder for at løfte sig selv. Præcis som vi har gjort mange steder sammen med Københavns Kommune, lokalområdet og andre gode kræfter. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er afsat nogen boligsociale midler i den nye boligaftale, når nu der er tænkt så mange andre gode tanker om at løfte de almene boligområder økonomisk og miljømæssigt.

I AKB, København vil vi gerne samarbejde om at styrke den sociale bæredygtighed i almene boligområder. Ikke kun til gavn for nuværende og kommende beboere, men også samfundet generelt.

Det er vigtigere end nogensinde, nu hvor flere udsatte boligområder er i risiko for at ende på regeringens ’hårde ghettoliste’ og måske blive revet ned. Der er ikke meget bæredygtigt ved at rive gode, sunde boliger ned. Til gengæld kan vi ved at styrke den sociale bæredygtighed løfte de almene boligområder – forhåbentlig helt af ghettolisten.

Et travlt efterår, men først – god sommer!
Der er nok at tage fat på. Ikke kun i forhold til at sikre bæredygtige løsninger, men med alt det andet, som frivillige i boligafdelingerne, driftsmedarbejdere og KAB hver dag laver for at skabe de bedste forhold for alle beboere.

I AKB, København vil vi fortsat påvirke de politiske beslutninger og gøre vores indflydelse gældende. Her er godt samarbejde, dialog og inddragelse alle vigtige.

Efter sommeren er vi igen tilbage her på bloggen. På vegne af hele organisationsbestyrelsen vil vi ønske dig en rigtig god sommer – og tak fordi du følger med i blogindlæggene.

For manges vedkommende bliver sommeren 2020 måske ikke helt som planlagt på grund af coronasituationen. Men det giver også anledning til at opleve Danmark på nye måder i sin ferie. Det gælder blandt andre flere af AKB, Københavns beboere, som skal på KAB’s sommerophold, hvilket efterhånden er blevet en god tradition med andre boligorganisationer i KAB-fællesskabet.

Uanset hvilken form for sommerferie, som du vil holde, ønsker vi dig en god en af slagsen.

På gensyn her på OB-bloggen.

Formand Bjørn Petersen og næstformand Mikkel Warming

Om Bjørn Petersen

Formand for organisationsbestyrelsen
Dette indlæg blev udgivet i Beboerdemokrati, Fra værdier til strategi, Ghettolisten, Repræsentantskabsmøde. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *