Regeringens ghettoplan er tyveri af penge, almene lejere har indbetalt

Share

For det store flertal af almene lejere betyder regeringens plan ingen renoveringer og ringere boliger. Det skaber endnu større opdeling på boligmarkedet og flere udsatte boligområder.

Jeg er rigtig glad for min lejlighed i Sydhavnen. Tæt på Mozarts Plads med en flot udsigt over en af de haveforeninger, som bydelen også er kendt for.

Vi bor mange forskellige slags mennesker i opgangene. Pædagoger, bogholdere, blikkenslagere, rengøringsfolk, akademikere, arbejdsløse og pensionister. Sådan er det at bo alment – og så i Sydhavnen. Da boligafdelingen fyldte 50 for at par år siden var cirka 100 beboere samlet til brunch i fælleslokalerne.

De 50 år kan nu også mærkes på andre måder.

Når vinden blæser koldt, kan det mærkes gennem utætte vinduer. Der er hjørner i lejligheden, der er meget kolde, når vinteren bider, som den har gjort i de seneste uger. Vores rør er gamle. En ting er, at de larmer, men det varme vand er ikke altid helt varmt. Kloakkerne er også gamle og i fare for at styrte sammen. Og sådan er der forskellige ting, som skal renoveres. Det skal huse, når de bliver ældre.

Som almene beboere har vi betalt en del af vores husleje ind til den såkaldte Landsbyggefond – ligesom alle andre almene beboere. Pengene i Landsbyggefonden, som lejerne har indbetalt, skal blandt andet bruges til at støtte renoveringer i ejendomme som vores.

FINGRENE VÆK FRA LEJERNES PENGE!

Vi i AKB, Københavns organisationsbestyrelse opfordrer til at skrive under på, at regeringen skal holde sig fra pengene i Landsbyggefonden:

SKRIV UNDER HER!

Men regeringen mener, at danskheden er i fare på grund af de udsatte boligområder, man så smagfuldt kalder for ghettoer. Vi kender (nogle af) dem: Tingbjerg, Mjølnerparken og så videre.

Derfor vil man nu rive dem ned og sælge almene boliger i de udvalgte områder.

Regeringen har regnet prisen for nedrivningerne og renoveringerne ud. Det bliver 12 milliarder kroner. Det er penge, som regeringen vil tage ud af Landsbyggefonden over de næste syv år, mens der efterlades ni milliarder til de renoveringer i de 90 procent af den almene boligsektor, som ikke er på regeringens liste. Det er tyveri af lejernes penge – og det vil få meget alvorlige konsekvenser for alle os der bor alment.

Trussel mod danskheden

Vi er ellers i fuld gang med at få lavet en helhedsplan for renoveringen. Landsbyggefonden har været på besøg og vurderet, at vi er berettigede til støtte. Hele renoveringen kommer nok til at koste 100 millioner kroner, og 36 millioner af dem vil blive dækket af Landsbyggefonden, der allerede havde reserveret pengene til os, før regeringens plan kom.

Der er mange almene boliger, som – ligesom vores – skal renoveres og står i kø i Landsbyggefonden. Derfor havde vi oprindeligt fået at vide, at det nok først bliver i 2021, vi kan få støtte og dermed få ordnet vores ejendom. Faktisk er der i dag en kø af ejendomme med behov for støtte på 13 milliarder kroner. Men bliver regeringens plan til virkelighed, kan vi ikke få støtte til de renoveringer, vi har behov for.

Uden støtte betyder det store huslejestigninger, som de fleste ikke har råd til. Mere sandsynligt er, at vi bliver nødt til at udsætte renoveringerne. Det vil de fleste andre også gøre. Hvis regeringen får flertal for sit tyveri af lejernes opsparede penge, vil al renovering af almene boliger gå i stå. Og alle de behov, der opstår i de kommende syv-otte år kan heller ikke dækkes.

Det er absurd. Et klart tyveri af de penge, vi som almene lejere har indbetalt år efter år.

Konsekvenserne kan blive voldsomme. Hvis ens bolig bliver ringere, og det ikke er muligt at få lavet de nødvendige renoveringer, så vil flere af de, der kan, vælge at flytte væk. Og så risikerer vi, at flere boligområder begynder at tage en tur ned ad slisken med en socialt skæv beboersammensætning.

Og det er præcis dét problem, som regeringen vil ’løse’ ved at stjæle vores – lejernes – penge. Og hvis man rigtig tænker over det, er det egentlig bemærkelsesværdigt.

Regeringen taler om de udsatte boligområder som en »trussel mod danskheden«.

Men truslen er åbenbart ikke så stor, at regeringen vil komme med så meget som en bøjet femøre for at løse problemerne og redde danskheden.

I stedet stjæler man vores – de almene lejeres penge. Penge, som er sparet op til at renovere vores boliger.

Absurd er for svagt et ord til at beskrive det tyveri, man er i gang med. Et tyveri, der som sagt kan skabe endnu mere opdeling og polarisering i vort land mellem ejerboliger og almene boliger.

Jeg kan kun appellere til, at et politisk flertal slår bremserne i. Ikke kun fordi jeg og mine medbeboere så kan få de nødvendige renoveringer af vores bolig. Men fordi konsekvenserne af tyveriet kan blive dramatiske for vores land – kan bringe den sammenhængskraft, som binder vores land sammen, i fare. Og så er Danmark faktisk i fare.

Dette indlæg er bragt i Information den 11. april 2018.

Mikkel

Dette indlæg blev udgivet i Pas på huslejen, Uncategorized og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *