Stor fokus på den almene sektor i 2021

Share

Hele efteråret har almene boliger fyldt meget i den offentlige debat.
Regeringens boligudspil ‘Tættere på II’ indeholdt forslaget om, at 22.000 nye almene boliger skal være med til at sikre blandede byer. Mange af boligerne skal bygges i København. Samtidig har boligpolitik fyldt meget i Københavns kommunalvalgkamp, og også her bliver der lovet flere almene boliger. I formandskabet kan vi ikke mindes et tidspunkt de seneste 20-30 år, hvor boligpolitik og almene boliger har spillet sådan en central rolle, og hvor positivt der tales om den almene boligbevægelse. Det momentum skal vi selvfølgelig prøve at holde fast i.

Vi har sagt det mange gange, og vi siger det igen: AKB, København er en vigtig medspiller i København, når det gælder om at skabe en social, miljømæssig og økonomisk balance. Vi tager et socialt ansvar i vores afdelinger, vi bruger vores fælles muskler til at sikre en mere grøn drift og et mere grønt byggeri og vi tilbyder betalbare boliger. Derudover, og det er vi enormt stolte af, gør vi alt det med en demokratisk forankring gennem beboervalgte afdelingsbestyrelser, et repræsentantskab og os, der er valgt ind i organisationsbestyrelsen.

Nye boliger og flere grønne arealer

Vi mener, at den aktuelle debat giver mange muligheder for at skubbe udviklingen af den almene sektor i den rigtige retning. Vi vil gøre alt, vi kan for at leve op til forpligtigelsen om, at København skal være en by for alle. Men den aktuelle debat viser også, at det bliver meget vigtigt i fremtiden at tænke grønne arealer meget mere ind i nybyggeriet. Det er, hvad konflikten om den københavnske boligpolitik i et stort omfang handler om; nogle mener, at der ikke skal bygges en millimeter, mens et flertal på rådhuset bare vil bygge derudaf. Ingen af de positioner er holdbare i København.

Der mangler almene boliger – så hvordan skaber vi nye boligområder med skarpe grønne arealer. Her kommer AKB, København på banen, for vi har netop en ekspertise i, hvordan man skaber gode, fornuftige friarealer og rammer for gode fællesskaber. Hvis vi eksempelvis sammenligner vores afdelinger i Sydhavnen med eksempelvis gamle ejendomme på Vesterbro, kan man se, at der er lige de meter længere imellem, så der er lys og luft i boligen.

Vi kan allerede noget, vi har arbejdet med det længe, og fremadrettet skal vi kunne byde ind med meget mere af det. Der vil fremover være en voldsom stor opmærksomhed på, at der ikke bare skal bygges derudaf, men at der tages hensyn til den bynære natur.

Frederiksholm, karré 3

Rummeligt gårdmiljø i Frederiksholm, karré 3

Mange dilemmaer når vi bygger

Når der er få byggegrunde til rådighed og den bynære natur at tage hensyn til, falder snakken hurtigt på fortætning. Boligminister Kaare Dybvad nævnte det senest til KAB-konferencen. Det er en stor opgave med mange udfordringer.

Fortætning er ikke nemt. Det handler ikke kun om at indrette tagboliger, eller lægge en etage på. Og vi holder alle af de friarealer vi kender i dag.  Men hvis vi for alvor vil bidrage til at skabe plads til flere med almindelige indkomster, så er vi også nødt til at tage de svære diskussioner. Kan nye boliger hjælpe en afdeling? Selvfølgelig giver nye boliger i en eksisterende afdeling nogle penge til afdelingen, men kan det også give beboerne nye boliger, som der er brug for i afdelingen til børnefamilier eller ældre? Kan nye boliger være med til at give afdelingen flere og bedre fælles faciliteter? Det er den slags diskussioner vi også skal have rundt omkring.

En anden vigtig dagsorden vi skal tage hensyn til er, at vi vil bygge mere bæredygtigt. Det har vi besluttet i fællesskab og det er en bunden opgave. Realiteten er dog, at for eksempel genanvendeligt byggemateriale kræver et højere rammebeløb. Det skal vi presse på med, når vi samtidig skal sikre betalbare boliger. Summen af alle vores betragtninger er, at vi ser gode muligheder for, at vi i den almene sektor kan trække i den rigtige retning, sammen med vores partnere i kommuner og staten. Signalerne er der, men nu kræver det, at vi skrider fra ord til handling.

/Bjørn & Mikkel

Dette indlæg blev udgivet i Beboerdemokrati, Bæredygtighed, Pas på huslejen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *