Tættere sammen trods afstand

Share

Af Søren-Emil Schütt

Da det meste af Danmark blev lukket ned den 11. marts, ændrede hverdagen sig for alle. Også i Lundtoftegade, hvor jeg selv bor og er afdelingsformand. Med ét lå vores dejlige, grønne fællesområder øde. Vores ellers travle og livlige beboerhus rungede pludselig af tomhed. Det samme billede tegnede sig hurtigt i det AKB, Københavnske landskab.

Corona-situationen har gjort, at vi ikke har ikke har kunnet været sammen, som vi plejer. Men i denne kaotiske tid er der også spiret nye, gode tiltag og alternative måder at være sammen på – og hjælpe hinanden på. Det er vi egentlig ikke så overrasket over i organisationsbestyrelsen, for vi der bor i AKB, København er generelt gode til at finde løsninger – pandemi eller ej.

Jeg er som formand for Lundtoftegade blevet spurgt om, hvilke negative konsekvenser corona-situationen har haft for vores fællesskab i afdelingen. Til manges overraskelse har jeg svært ved at pege på nogen. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at der er vokset flere positive ting ud af situationen, end ting vi er gået glip af. Det vil jeg gerne uddybe.

Beboernes kreativitet og idéer kommer til liv
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der blandt vores mange boligafdelinger findes ensomme beboere. I mange tilfælde kan det være svært at få disse beboere med i de ellers mange gode tilbud og aktiviteter for beboerne. I corona-tiden har ensomheden nok føltes endnu større for mange, men de alternative måder at være sammen med andre har også åbnet nye døre for netop dem, der måske ellers ikke deltager i fællesspisning, opgangsmøder osv.

I Lundtoftegade holdt vi Danmarks højeste altanbanko for beboerne i vores knapt 700 boliger fordelt på 12 etager. Det var en succes, der nåede hele vejen til TV2 Lorry og endda det kendte program ’Natholdet’. Man kan fornemme den gode stemning bare ved at se billederne og videoklip her. Beboerne har arrangeret telefonkæder, hvor man kan få en snak med hinanden, koordinere hjælp til indkøb osv. Der har været maduddeling fra vores beboerhus og mange, mange flere gode initiativer. Det fangede TV2 Lorry i øvrigt også i dette fine indslag.

Vores venner på Sjælør Boulevard havde også stor succes med at holde ’Silent Disco’, hvor selv Københavns Politi dansede med og skrev om det på deres Facebook. Og i mange af AKB, Københavns boligafdelinger i Sydhavnen og på Nørrebro har der været gårdsangere forbi flere gange, som beboerne har nydt. Alle disse smukke måder at samles på – med afstand til hinanden – er beboeres egne idéer. Det er flot gået, og vi kan kun bakke op om at hjælpe beboerne med at realisere deres kreative idéer til nye måder at dyrke fællesskabet.

Fællesskabet består
Sammen hver for sig. Det er en sætning, som man næsten ikke har kunnet undgå at høre i medierne det seneste stykke tid. I AKB, København har vi om nogen tilsluttet os. Og jeg vil faktisk vove at påstå, at vi har taget den et nyk videre. Vi kan med stolthed sige, at vi under corona er kommet ’tættere sammen trods afstand’. Netop fordi beboerne har været tvunget til at finde sammen på nye, kreative måder.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi selvfølgelig savner den fysiske kontakt. At mødes til en kaffe hos vores nabo og lyden af de yngste beboere i afdelingerne, som leger side om side på vores dejlige fællesområder. Men når det er sagt, har corona-tiden også vist, at vi godt kan stå sammen og endda åbnet op for at være sammen på nye alternative måder.

Lad os bruge de gode erfaringer
Vi er rigtig stolte af at lykkes med at udvikle og fremme fællesskabet i en tid, der for mange har føltes meget ensom. Det er stærkt at gå styrket ud af en “krise”. Afdelingsbestyrelserne har også fået en helt anden kontakt med beboerne og er nået ud til grupper, som de ellers aldrig har haft kontakt til før.

Det skyldes helt klart, at mange i en normal hverdag har travlt med alle mulige ting ude i byen, og pludselig har vi fokus på hinanden og på det helt nære og hjemlige. Så måske vi alle bør gå i tænkeboks. Måske skal vi se på, hvordan vi kan kombinere vores traditionelle måder at være sammen med hinanden på med de nye, kreative måder, som corona-situationen har vist, at vi sagtens kan – og endda med stor succes.

I Lundtoftegade deler vi i hvert fald hjertens gerne ud af vores gode erfaringer. Det gælder både vores gode venner i andre af AKB, Københavns afdelinger, men også andre der har lyst til at prøve kræfter med nye måder at være fælles med sine naboer.

Dette indlæg blev udgivet i #almenfornuft, Beboerdemokrati og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *